HVEM? HVA? HVOR?

Ragnhild Solheim

Hjerterom

Utgitt på Lyrikkforlaget i 2025

Sjanger: Dikt

Debutanten Ragnhild Solheim (f. 1959) er en glad person som trives med å gå nye veier, prøve nytt og lære nytt.

Jeg har vært forsker og har hatt en yrkeskarriere som leder, og nå utforsker jeg nye sider av livet. Jeg har alltid likt å skrive. Da jeg valgte å gå av med pensjon hadde jeg en liten plan om å teste ut hva pennen ville fortelle. Jeg er nysgjerrig på forholdet mellom oss mennesker, og jeg synes det er spennende å forstå hvorfor folk tenker og reagerer forskjellig.

Solheim trodde først hun kom til å skrive noveller, men veien hennes ble en annen. Det var dikt hun endte opp med.

Jeg skrev egentlig bare for å skrive, men jeg erfarte snart at jeg hadde lyst å skrive mer. Da var veien til å lære om skrivekunsten kort. Jeg hadde ingen plan om å gi ut bok eller bli forfatter. Men, etter å ha fått konstruktive tilbakemeldinger fra Forfatterskolen, tenkte jeg at «kanskje jeg skal prøve meg på en diktsamling». Jeg skjønte at jeg måtte finne ut mer om hva det innebar, og satte i gang med å lese mer dikt, lytte og sjekke, ja, du vet – lære om alt fra hvordan en diktsamling kan se ut: hvor mange dikt en bør ha, hva gjør de anerkjente, hvem kan inspirere, hvordan er utgivelsesprosessen og hvordan markedsføre boka.


Diktkurs med Gro Dahle

Manusutvikling

Jeg startet med å sende inn et par dikt for kommentarer, så fulgte jeg Gro Dahles svært nyttige diktkurs (flere ganger) og alt annet jeg kunne komme over som hadde med dikt å gjøre. Jeg har deltatt på webinarer med redigering på direkten, og jeg har vært en svamp for alt om tekst, ord, dikt og lyrikk!


Se og høre
 
hårtørreren bråkte voldsomt
du kunne ikke høre orda mine
men du kunne se
hva som rørte seg i meg
selv om du ikke alltid hører meg
selv når hårtørreren ikke er i bruk
 


Hjerterom, side 29

Det er mange elever på Forfatterskolen med en forfatterdrøm i magen. Hva vil du si til disse?

Skriv! Finn din sjanger, hold på det som er din idé og ditt særpreg. Lær så mye som mulig, sett deg inn i bransjen, språklige muligheter, skriveteknikk, alt du klarer. Men pass på at du fortsetter å skrive – det er jo det som er nerven. Bruk mot.

Helt til slutt, skriver du på noe nå?

Det er noe i skuffen og pennen nekter å gi seg. Dette er jo gøy. Tida får vise hva det blir – jeg øver meg på å være tålmodig med meg selv. Stoffet og jeg trenger modningstid før jeg kan utvikle det videre.


Tags

bok, dikt, forfatter, forfatterskolen, lyrikk, portrettintervju


Du vil også kanskje like disse:

Kunsten å skrive om katter

Kunsten å skrive om katter

Ta kontakt med oss

Navn*
E-post*
Beskjed
0 of 350
>