HVEM? HVA? HVOR?

Marina Görtz

Naturens helter

Utgitt på Spartacus i 2024

Illustrert av Line Renslebråten

Sjanger: Barn/ungdom

Da biologen Marina Görtz begynte å lese om historiske personer som hadde bidratt til glede og kunnskap om naturen, forsto hun raskt at dette var et tema hun ville skrive barnebok om. Hun innså at hun visste lite om enkelte av personene, og på grunn av de fascinerende livene de hadde levd, ønsket hun å spre kunnskapen om disse ut til flere.

Jeg synes det er interessant å reflektere over hva en naturhelt egentlig er, og ønsket å vise at man kan gi en stemme til naturen på mange forskjellige måter.  

Men arbeidet og skriveprosessen for å komme til en ferdig utgivelse, ble lang:

Jeg begynte med å lese og samle fakta om mange forskjellige naturhelter. Så valgte jeg ut de som gjorde mest inntrykk på meg og fokuserte på å skrive om dem. 

Jeg skrev flere versjoner og lekte med struktur for å finne ut hva som kunne passe. Til slutt sendte jeg inn en prosjektbeskrivelse og prøvekapitler til flere forlag. Når det gjelder sakprosa ønsker mange forlag å være med og utforme nesten fra starten av, så det kan være greit å tenke på.  

Jeg fikk et positivt svar fra Gyldendal og jobbet med dem i ca. ett år. Der fikk jeg gode tilbakemeldinger som hjalp meg med struktur og tekstlengde. Dessverre ønsket de ikke å gå videre med utgivelsen likevel. 

Men siden jeg allerede hadde jobbet med bokprosjektet så lenge, hadde jeg ikke tenkt å gi opp. Jeg gjorde enda mer research, men denne gangen om hvordan man kan bruke skjønnlitterære verktøy i sakprosa. Jeg skrev om kapitlene flere ganger før jeg igjen sendte inn til forlag.  

Jeg var så heldig at Spartacus forlag var interessert og ønsket å jobbe med meg. De fikk med Line Renslebråten som illustratør, noe jeg syntes var veldig stas, og plutselig ble det bok.  


Mentormøter

Barnebokkurs med Gro Dahle

På Forfatterskolen startet jeg med et kurs med mentormøter, som har hjulpet meg med å få en god forståelse for hvordan ting fungerer i forlagsbransjen, samtidig som jeg fikk masse inspirasjon fra forskjellige forfattere.  

Barnebokkurset med Gro Dahle ga meg skriveverktøy som jeg kunne bruke for å gjøre fortellingene om naturheltene mer levende. 


Vi velger å beskytte det vi elsker, sa Jacques, og mente at hvis folk lærer å elske havet, vil de også beskytte det.

Naturens helter, side 64

Det er mange elever på Forfatterskolen med en forfatterdrøm i magen. Hva vil du si til disse?

Mitt tips er å tørre å prøve forskjellige måter å skrive på, leke med ord og struktur, og se hva som allerede finnes på markedet. Samt å tørre å sende inn til forlag, å bli refusert og prøve igjen.  

Helt til slutt, skriver du på noe nå?

Nå skriver jeg på en skjønnlitterær bok for ungdom.  


Tags

bok, forfatter, forfatterskolen, portrettintervju


Du vil også kanskje like disse:

Et moderne folkeeventyr

Et moderne folkeeventyr

Ta kontakt med oss

Navn*
E-post*
Beskjed
0 of 350
>